Despre Eforie Nord

Eforie Nord este o localitate-statiune aflata pe Malul Marii Negre in judetul Constanta, in regiunea Dobrogea, Romania. Acum este consierata a doua statiune ca marime dupa Mamaia, si este situata la aproximativ 14 km de Constanta. In partea de sud-vest se afla lacul Techirghiol, cunoscut pentru proprietatile curative ale namolului, astfel ca turismul recreativ se imbina cu cel balnear. Situata pe o faleza de peste 30 de metri inaltime, statiunea are o larga deschidere spre mare. Plaja are peste 3 km lungime, si in multe locuri se ating mai mult de 100 m in latime. In partea de sud a statiunii, in apropierea noului complex Aqua Park este situat micul lac Belona. Aerul curat este mentinut de prezenta celor 30 ha de spatii impadurite din statiune si din jurul acesteia.

Clima

Temperaturile zonei sunt mult moderate de prezenta marii, cele ridicate din timpul verilor calduroase sunt domolite, iar temperaturile din timpul iernii sunt imblanzite. Vara, nebulozitatea este foarte mica, precipitatiile sunt sub 398 litri/mp apa anual (facand din acest tinut zona cea mai putin ploioasa a tarii), iar vantul are viteza redusa. Atmosfera este intens aerosolizata, cu aeroioni negativi, benefici pentru sanatate. Orientarea catre rasarit asigura o medie de 300 de ore de soare pe luna, cu mult peste limita localitatilor din Europa, situate la aceeasi altitudine. Apa Marii Negre in zona Eforie Nord are o concentratie de 15,5 grame la litru de saruri minerale; marea este lipsita de maree, ceea ce mentine nisipul curat atat pe plaja, cat si pe fundul marii.

Istoric Eforie Nord

La jumatate de km spre sudul localitatii Eforie, exista izvoare de apa potabila. S-au gasit aici trei vetre intinse de asezari stravechi: Tuzla Mica, Tuzla Mare si Cainaci. Pe aceste locuri au fost descoperite urme de viata materiala traco-getica si daco-romana, care se prelungeste spre timpurile noastre, cu o vietuire crestina. Peste asezarile geto-romanilor, au venit si s-au stabilit, mai tarziu, turco-tatarii si alte populatii in migratie.

Dupa razboiul din 1877-1878 dominatia otomana a fost inlaturata din aceste locuri (se recunoaste dreptul stramosesc al Romaniei asupra Dobrogei), iar teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra intra in componenta Romaniei. Dupa 1878, statul roman a donat terenul de pe litoral marelui patriot roman Mihail Kogalniceanu, drept recompensa pentru meritele sale dovedite in timpul revolutiei de la 1848 si in timpul razboiului de independenta.

Mihail Kogalniceanu va restitui statului o mare parte din pamantul primit. Aceste terenuri vor fi colonizate cu romani din Oltenia. Urmasii lui Mihail Kogalniceanu au vandut pamantul mostenit lui loan Movila, boier din Moldova, urmas al familiilor istorice moldovene din secolu al XVI-lea, care a luat hotararea de a intemeia pe mosia cumparata o satiune balneara. Insa primele constructii pe locatiile actuale din Eforie Nord si Eforie Sud au fost ridicate in anul 1892, marcand vatra asezarii localitatii.

Eforie Nord Localitatea-statiune a fost infiintata în 1894. Ion Movila, cunoscut om de afceri, cumpara suprafete de teren pe care se construiesc in anul 1904, 22 hoteluri care-i poarta numele. La 20 septembrie 1899, prin punerea pietrei de temelie a Hotelului Movila, pe malul marii si a Bailor Movila, pe malul Lacului Techirghiol, lua nastere prima statiune turistica a Dobrogei, denumita Statiunea balneara Movila-Techirghiol. In anul 1909, Eforia Spitalelor Civile din Bucuresti pune bazele viitorului Sanatoriu T.B.C. care in prezent poarta numele de Climescu, cel care ani de zile s-a devotat ingrijirii miilor de pacienti care au trecut pragul sanatoriului. Expansiunea acestei statiuni incepe insa in jurul anului 1920, cand se construiesc mai multe vile particulare apartinand personalitatilor vremii. In 1930 Eforie Sud dispunea de 23 hoteluri si 318 vile. Dupa amenintarea cu disparitia, din perioada 1930-1938, cand s-au surpat suprafete insemnate din statiune (pavilionul de muzica), lucrarile de consolidare a falezei din perioada 1957-1960 au pus bazele noii statiuni. In perioada interbelica statiunea s-a numit Carmen Sylva, iar intre 1950-1962 Vasile Roaita. Din anul 1962, Eforie Sud.

Agrement

Hotelurile, vilele si casele de odihna pot primi zeci de mii de turisti. Baza de tratament functioneaza pe tot timpul anului pentru ca spatiile de cazare sunt incalzite in perioada sezonului rece. In bazele de tratament din Eforie Nord se trateaza afectiuni reumatismale inflamatorii si degenerative (spondiloza reumatica si poliartrita, respectiv spondiloza cervicala, lombara sa dorsala), boli ale sistemului nervos periferic (paralizie posttraumatismala si pareza membrelor), tulbrari de circulatie afectini dermatologice, afectiuni respiratorii, boli ginecologice, etc. Tot aici se fac tratamente de intretinere si infrumusetare, folosind prodse renumite cum ar fi: gerovital, Pell Amar, Boicil, etc. O infrastructura diversificata, bazele de agrement (terenuri de sport, piscine cu accesorii pentru activitati nautice, Aqua Park, etc.) si farmecul ambientului local sunt garantia petrecerii unui concediu pe litoralul Marii Negre.


Bibliografie:
-- Simion Tavitian - scriitor, jurnalist
-- litoralulromanesc.ro - site web

Vezi pozitia pe harta pentru Vila Verde - Eforie Nord